Vjerski život

Sinagoga

Vjerska okupljanja Židova su se u Čakovcu održavala u iznajmljenoj prostoriji na čakovečkom Marofu, sve do 1836. godine kada je izgrađena sinagoga. Dvije godine ranije Židovska općina Čakovec je od Mihaela Zrne dražbom kupila gradilište za sinagogu i vjeronaučnu dvoranu. Sinagoga je 1876. obnovljena i dograđene su zgrade s uredom rabina i stanovima za rabina i kantora te objekt židovske škole koja je radila do 1882. godine. Te godine su, naime, ugašene sve konfesionalne škole pa su židovska djeca polazila redovne državne osnovne škole. Kompleks objekata je srušen tijekom Drugog svjetskog rata. Rabini u Čakovcu bili su: Sisel Jünker, rabinus 1809., Aaron Hirschmann od 1830. do 1862., Jacob Schwarz od 1862. do 1912. i nadrabin dr. Ilija Grünwald od 1915. do 1944.

Na lokaciji na kojoj su nekoć stajale sinagoga i zgrada sjedišta Židovske vjeroispovjedne općine u centru Čakovca, na spoju Parka Rudolfa Kropeka i Strossmayerove ulice, 25. svibnja 1997. otkriveno je spomen-obilježje, Davidova zvijezda, autora Tibora Horvata, čakovečkog arhitekta. Održana je i komemoracija za međimurske Židove, žrtve fašizma.

Izvor: Katalog izložbe „Židovi u Međimurju“, Muzeja Međimurja Čakovec, autor Vladimir Kalšan, 2006., str. 16.

Groblje Čakovec

Prvo židovsko groblje u Međimurju nalazilo se u Čakovcu, na lokaciji na kojoj je danas HEP - Elektra Čakovec, u Ulici žrtava fašizma. Ono je posvećeno 1794. godine, a godinu poslije prvi su pokopani Josef Brandl i Samuel Chakathurner. Kako se groblje širilo tako je Gradskog poglavarstvo 1864. doniralo još jednu parcelu od 197 kvadratnih metara na kojoj je uređeno židovsko groblje, da bi koncem 19. stoljeća groblje bilo preseljeno na mjesto na kojem je danas, u Mihovljan. Židovsko pogrebno društvo je podiglo mrtvačnicu 1892. godine kada su obilježili i punih sto godina od osnivanja i rada društva. Do danas je Židovsko groblje u Mihovljanu očuvano u cijelosti, osim mrtvačnice koja je srušena 1991.

Groblja Prelog, Nedelišće, Kotoriba, Donja Dubrava

Na mjestu na kojem se nekoć nalazilo židovskog groblje u Prelogu, preko puta gradskog roblja, danas stoji spomen-ploča. To je groblje ukinuto 1960-ih godina jer na njemu dulje vrijeme nije bilo ukopa.

U današnjoj Ulici braće Radić u Nedelišću, nekoć je bilo groblje na kojem se mjesne Židove pokapalo do 1892. godine kada je otvoreno židovskog groblje u Mihovljanu.

Groblje u Kotoribi nalazilo se na tratini istočno od ceste koja vodi prema Donjem Vidovcu, a pretpostavlja se da je nastalo sredinom 19. stoljeća. Početkom 1930-ih godina groblje je bilo zapušteno i pošumljeno u okviru organiziranog pošumljavanja ispod potoka Rakovica. Na tom su se groblju pokapali Židovi iz Donjeg Vidovca i Kotoribe.

Židove iz Donje Dubrave pokapalo se u istočnom dijelu mjesnog, katoličkog, groblja. Na tom je groblju sačuvano nekoliko nadgrobnih spomenika, od kojih je posebno uređen spomenik obitelji Hirschler (nekoć veliki trgovci drvom) na kojem je bila i nadgrobna skulptura šestogodišnjeg dječaka Rudolfa Hirschlera Kukija, djelo hrvatskog kipara Vanje Radauša, ukradena s grobnice u rujnu 2010. godine. Posljednji Židov je na tom dijelu groblja pokopan tik nakon Prvog svjetskog rata.

Židovska
općina
Čakovec

Židovska općina Čakovec
Martina Pušteka 9
40000 Čakovec
Hrvatska
KONTAKT