Kamen spoticanja Prelog

Adrese obiteljskih kuća i imena Židova kojima su 2.9.2021. položeni kameni spoticanja.


Glavna 37

NIKOLA HIRSCHSON, r. 1903.

deportiran u Mauthausen 1943., ubijen 1945.

Rođen je u Prelogu, zvali su ga Miki. Pun energije i komunikativan, vodio je veletrgovinu, bio brižan muž i otac te živio životom pravog „preločkog dečka“. Bio je član sportskog društva Sokol, igrao nogomet i tenis, vodio bogat društveni život. Volio je novotarije pa je među prvima imao motor i radio.

BLANKA FIŠER, r. Hirschson, 1905.

deportirana u Auschwitz 1944., ubijena 21.5.1944.

Sestra Nikole Hirschsohna bila je domaćica. Zvali su je Banci. Sa suprugom Josipom Fišerom, koji je radio u državnoj službi, i svoje dvije djevojčice često se selila. Posljednja selidba bila je iz Banja Luke kada se obitelj, bježeći pred NDH, vratila u Međimurje. Cijela obitelj deportirana je u Auschwitz.

EDITA FIŠER, r. 1926.

deportirana u Auschwitz i Doru 1944., ubijena 21.5.1944.

Starija kćer obitelji Fišer, bila je učenica Ekonomske škole u Čakovcu. Zbog židovskog podrijetla bilo joj je zabranjeno sudjelovati u organiziranim razrednim druženjima i društvenim aktivnostima. Na kraju je morala prekinuti školovanje.

SUZANA FIŠER, r. 1929.

deportirana u Auschwitz 1944., ubijena 21.5.1944.

Mlađa kćer u obitelji Fišer. Polazila je Građansku školu u Čakovcu. Iako je u teškim godinama bila tek tinejdžerica, bila je buntovna i neustrašiva.


Glavna 66

DR. EUGEN SINGER, r. 1888.

deportiran u Auschwitz 1944., ubijen 21.5.1944.

Jedan od prvih međimurskih Židova kojima je bilo omogućeno studiranje u Austro-Ugarskoj monarhiji. U Prelogu je imao poznatu odvjetničku kancelariju. S prvom suprugom Josefinom Leitner, koja je umrla od tuberkuloze, imao je tri sina, od kojih se samo jedan, Ivica, vratio iz logora. Josefina Friedrich bila je njegova druga supruga. Volio je umjetnost i pomagao mlade slikare.

JOSEFINA SINGER, r. Friedrich, 1903.

deportirana u Auschwitz 1944., ubijena 21.5.1944.

Druga supruga doktora Eugena Singera, udovca sa trojicom sinova, kojima je bila poput prave majke.

MARIJA SINGER, r. Zeissler, 1870.

deportirana u Auschwitz 1944., umrla tijekom transporta

Majka Eugena Singera, njegova dva brata i sestre, ali je imala još djece koja su umrla od tuberkuloze. Mirna i ugodna osoba, pred Drugi svjetski rat se iz Maribora, gdje je pod starije dane živjela kod kćeri, sklonila u Prelog kod sina. Kratko prije deportacije 1944. godine, slomila je kuk. Nepokretna je deportirana te je tijekom transporta umrla.

NIKOLA SINGER, r. 1921.

deportiran u Danicu/Jadovno 1941., ubijen 1941.

Najstariji sin Eugena Singera. Bio je društven, popularan, poznati preloški sportaš. Kako nije bio osobit učenik, otišao je u Zagreb gdje je izučio za optičara. U Zagrebu je bio aktivni član Židovskog sportskog društva Makabi. Uspostavom NDH, među prvima je 1941. godine deportiran u logor Danica, a zatim u Jadovno.

GEZA SINGER, r. 1923.

deportiran u Mauthausen 1943., ubijen 1945.

Zvali su ga Genči. Suprotno svom starijem bratu, nije imao talenta za sport. Ipak, svoju popularnost u sportskom Prelogu, stekao je drugim talentima. Bio je načitan, govorio nekoliko stranih jezika, a njegovi duhoviti članci i pjesme bile su popularni u međimurskom humorističkom časopisu „Pikač“ u čijem je bio uredništvu. Kao aktivni omladinac bio je osuđen zatvorskom kaznom koju je izdržavao na sjeveroistoku Mađarske. Približavanjem trupa Crvene Armije zatvor je raspušten, a Genči se vratio u Prelog, odakle je odveden na prisilan rad u logor Mauthausen.


Ove su obitelji i nakon rata bile bračno povezane. Naime, iz logora su se vratile samo dvije osobe: Josip Fišer iz Auschwitza i Ivica Singer iz Mauthausena. Josip Fišer, koji je u ratu izgubio ženu Blanku i kćeri Editu i Suzanu, oženio se 1948. s Antonijom Hirschson, udovicom Nikole Hirschsona te postao poočim Alici i Marjanu, Nikolinoj djeci. Svoju ljubav prema rano izgubljenim kćerima iskazao je kroz brigu za brakom stečenu djecu te kroz strpljenje i nježnost prema unucima.

Ivica Singer, rođen 1926. godine, najmlađi sin dr. Eugena Singera, jedini koji je preživio logor Mauthausen, oslobođen je 1945. Godine 1957. oženio se s Alice Hirschsohn, kćeri Nikole Hirschsona s kojom je imao dvoje djece, Danku i Mladena, i s kojom je 56 godina, do svoje smrti 2013. godine bio u sretnom braku.

Obitelj Singer

Židovska
općina
Čakovec

Židovska općina Čakovec
Martina Pušteka 9
40000 Čakovec
Hrvatska
KONTAKT