PREDSTAVLJEN BUDIMPEŠTANSKI DNEVNIK ALFREDA FISCHERA

Objavljeno u: ,
24. veljače 2023.

Nakon Seminara Never Forget održanog u Tehnološko-inovacijskom centru u Čakovcu, u večernjim satima je u čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ održano predstavljanje knjige o kojoj je govorio dr.sc. Darko Fischer. Riječ je o knjizi Još nekoliko dana, budimpeštanski dnevnik 1944. koja je nastala na bazi dnevnika njegova oca Alfreda Fischera, a na poticaj dr.sc. Siniše Bjedova koji je sadržaj dnevnika priredio za tisak.

Uvod u večer dala je ravnateljica Knjižnice Ljiljana Križan, a razgovor s gostom vodila je Aleksandra Ličanin. Riječi je bilo o obiteljskom životu i sakrivanju Fischerovih u Budimpešti, nakon što su pobjegli iz svog doma u Osijeku, tijekom Drugog svjetskog rata. Autoru zapisa, odvjetniku Alfredu Ficheru, koji se u glavni mađarski grad sklonio pred fašističkim progonom Židova, skori kraj rata budi nadu u ‘novu Europu’, ali 8. siječnja 1945. na ulici su ga ubili mađarski fašisti, pripadnici tzv. Strelastih križeva.

Predstavljanje knjige svojim je spoznajama upotpunio predsjednik Židovske općine Čakovec Andrej Pal.

Večer u Knjižnici planirana je kao nadopuna Seminaru Never Forget održanom za preko 80 nastavnika osnovnih i srednjih škola, čineći tako dodanu vrijednosti provedbi međunarodnog projekta NEVER FORGET - Remembering the Holocaust and building tolerance and solidarity in the EU / NIKAD NE ZABORAVIMO - Sjećanje na Holokaust i izgradnja tolerancije i solidarnosti u EU.

Židovska
općina
Čakovec

Židovska općina Čakovec
Martina Pušteka 9
40000 Čakovec
Hrvatska
KONTAKT