U Lendavi održana komemoracija i predstavljanje projekta Never Forget

Objavljeno u: ,
27. travnja 2022.

Dana 26. travnja 2022. prošlo je 78 godina od početka višestrukih deportacija Židova iz Prekmurja i sa međimurskog područja u koncentracijske logore. Izuzetno duhovno, intelektualno i humanitarno nasljeđe židovske zajednice na našim prostorima i danas nas obvezuje da ostavštinu, a napose sjećanje, čuvamo kao opomenu na strašne zločine koje su se događali u Holokaustu. Tom prigodom, u Lendavi (Republika Slovenija) je održana komemoracija za žrtve nacističkih zločina, a u velikoj dvorani Občine Lendava novinarima je predstavljen projekt Never Forget - Nikada ne zaboravimo! kojem je nositelj Židovska općina Čakovec, a partneri Občina Lendava i Center Judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor. 

Puni naziv projekta je Never Forget - Remembering the Holocaust and building tolerance and solidarity in the EU // Nikad ne zaboravimo - Sjećanje na Holokaust i izgradnja tolerancije i solidarnosti u EU, a predstavio ga je voditelj projekta Andrej Pal, dr. med., predsjednik Židovske općine Čakovec. Pridružila mu se gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini koja je prilikom komemoracije predvodila čakovečku delegaciju, uz izuzetno domaćinstvo gradonačelnika Lendave Janeza Magyara. 

- Vrijednost projekta je 76.635,00 eura, u cijelosti je financiran sredstvima Europske unije iz programa Citizens, Equality, Rights and Values Programme (CERV; Građani, Jednakost, Prava i Vrijednosti). Partneri projekta su Center Judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor i Občina LendavaOvaj će projekt produbiti dosadašnju suradnju, kako s Lendavom tako i s Mariborom te zasigurno pridonijeti da se ova zajednica, koja je bila i djelovala u ovim krajevima i pritom značajno doprinijela napretku našeg kraja, nikada ne zaboravi - rekao je Andrej Pal. 

Čuvamo sjećanje na zajednicu koja je dala temelje modernoga grada

Projekt je započeo 1. travnja 2022. i trajat će do 31. ožujka 2023. te će u tom periodu biti realizirano više predavanja, seminara, komemoracija, izložbi, koncert, izdavanje i predstavljanje publikacije, snimanje i produkcija dokumentarnog filma o životu Židova na području Međimurske županije, digitalizacija svjedočanstava preživjelih žrtava Holokausta, postavljanje Stolpersteina/Kamena spoticanja.

- Mi u Čakovcu i Međimurju smatramo da je važno čuvati sjećanje na zajednicu koja je udarila temelje modernoga grada, a koja je na tako nasilan način uništena. Također, komemorirajući njihovu nedužnu žrtvu, mlade učimo kakve se strahote mogu dogoditi ako i samo nakratko zažmirimo na netoleranciju i diskriminiranje. U posljednjih nekoliko godina, Grad Čakovec mnogo je učinio na valorizaciji svog povijesnog nasljeđa vezanog uz Židove. Lani smo postavili Stolpersteine, Kamene spoticanja te spomenik Hanni Szenes, izraelskoj pjesnikinji i borcu protiv nacizma, koju su Nijemci i Mađari uhvatili u blizini Čakovca i zatvorili je - rekla je na predstavljanju projekta gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini, ističući također da joj je posebno drago što su Čakovec i Međimurje dio ovog projekta te da će se njime dodatno pridonijeti razvoju slovenskog i hrvatskog društva te nastavku međunarodne suradnje.

Gradonačelnik Lendave Janez Magyar je u svom pozdravnom obraćanju dodao: 

- Vjerujem da je ovaj simboličan, ali i vrlo emotivan događaj, iznjedrio sjajnu ideju Židovske općine Čakovec da ponovno uspostavi vezu kroz projekt Never Forget

Obratila se i Tanja Šimonka, pročelnica Odjela za društvene djelatnosti Občine Lendava, dok je aktivnosti koje će provoditi partner Center Judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor predstavila programska koordinatorica Marjetka Bedrač.

Nakon konferencije položeni su vijenci na Židovskom groblju u Dolgoj vasi. Predstavnici lokalnih i etničkih institucija te predstavnici Hrvatske, Mađarske i Izraela odali su time počast žrtvama holokausta u Sloveniji.

Konferencija u Čakovcu

Središnja konferencija projekta bit će održana 29. svibnja 2022. u Čakovcu u 10 sati, dok je komemoracija planirana u 11 sati. 

Židovska općina Čakovec desetljećima unatrag, posljednje nedjelje u svibnju, održava komemoraciju u znak sjećanja na čakovečke i međimurske žrtve nacističkog režima, u javnosti prepoznatu kao Dan sjećanja. Ove godine poklapa se da će posljednja nedjelja u mjesecu svibnju biti upravo na Dan grada Čakovca pa su programi Židovske općine Čakovec uklopljeni u kalendar događanja tog svečanog obilježavanja. 

Židovsko je groblje dio kulturno-povijesne ostavštine Donje Dubrave u kojoj je židovska zajednica bila važnim dijelom gospodarskog i društvenog života.

Aleksandra Ličanin

Židovska
općina
Čakovec

Židovska općina Čakovec
Martina Pušteka 9
40000 Čakovec
Hrvatska
KONTAKT