U ČAKOVCU ODRŽAN SEMINAR I PREDAVANJE „NEVER FORGET“

Objavljeno u: ,
24. veljače 2023.

Međunarodni projekt Never Forget koji provodimo u suradnji s Občinom Lendava i Centrom judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor, dobio je novu dimenziju organizacijom Seminara i predavanja „Never Forget“ održanog u Čakovcu, 23. veljače 2023. Predavanja devetero predavača pratilo je osamdeset i troje nastavnika iz Međimurske, Varaždinske i Koprivničko-križevačke županije, koji predaju povijest, hrvatski jezik, etiku, vjeronauk i geografiju. Otvorenju seminara odazvali su se ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Dubravka Brezak-Stamać, gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini, međimurski župan Matija Posavec, predstavnice partnerskih organizacija projekta Tanja Šimonka iz Občine Lendava i Marjetka Bedrač iz Sinagoge Maribor. Prilikom otvaranja seminara predsjednik Židovske općine Čakovec Andrej Pal je istaknuo:

- Never Forget - Nikad ne zaboravimo je međunarodni projekt posvećen komemoriranju žrtava Holokausta, ali i jačanju europske građanske kulture i demokracije, poštivanju ljudskih prava i razmišljanju o europskoj kulturnoj raznolikosti i zajedničkim vrijednostima. Nažalost vrijeme je prikriveni protivnik sjećanja, sjećanja prolaze ali zaborav jača. Upravo iz tog razloga, provodimo ovaj projekt kako se nikad ne bi zaboravilo na 6 milijuna Židova koji su stradali u najvećem nacističkom koncentracijskom logoru Auschwitzu. Današnjim programom seminara i predavanja predavači obrađuju brojne aspekte Holokausta u svjetlu novoga doba i stremljenja stvaranju zajednice kojom će dominirati humanost, poštivanje različitosti i isticanje bogatstva kultura. Poseban naglasak daje se obrazovnim modelima i pristupima kojima se mladima prezentira tema Holokausta, zaključio je Pal.

Gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini pohvalila je rad Židovske općine Čakovec koja svojim redovitim i brojnim aktivnostima nastoji očuvati sjećanje na nekad značajnu židovsku zajednicu. Među ostalim je istaknula:

- Nažalost povijest ne možemo mijenjati, ali možemo učiti iz povijesti. Provođenjem ovog projekta promiče se tolerancija i solidarnost, ali i čuva dragocjena židovska zajednica koja živi.

Župan Međimurske županije Matija Posavec pozdravio je sudionike skupa istaknuvši važnost prenošenja najviših vrijednosti novim naraštajima:

- Članovi Židovske općine Čakovec na tragu svojih predaka, od kojih su mnogi izgubili živote u vrtlogu holokausta, danas obavljaju važnu zadaću u našoj zajednici promičući vrijednosti do kojih nam je stalo. Zajednički cilj nam je zajednica tolerancije osnažena kulturom i demokratičnošću, zajednica koja predstavlja siguran dom svakom pojedincu. Zato smatram da su upravo uključivanjem stručnjaka iz obrazovnog sustava kao i mladih u ovaj seminar organizatori ostvarili iznimno važan doseg“, naglasio je župan Matija Posavec pritom dodajući kako Međimurska županija dobro surađuje sa Židovskom općinom Čakovec s ciljem očuvanja sjećanja na žrtve nacizma te je podigla spomenik Hanni Szenes, izraelskoj pjesnikinji i borkinji koju su Nijemci i Mađari uhvatili u akciji u blizini Čakovca.

I ravnateljica AZOO Dubravka Brezak Stamač pozdravila je skup ističući da su predavači i njihove teme pomno odabrani što seminaru daje na vrijednosti i stručnosti, iz čega je proizašla i ideja da seminar postane tradicijom. Agencija će svim nastavnicima izdati potvrdu o sudjelovanju na stručnom usavršavanju.

Teme i predavači

Prvo predavanje održala je Janja Kovač koja je kao samostalni istraživač sa Slavenom Ujlakijem došlo do brojnih spoznaja o Tragediji židovskog naroda Donje Dubrave. Doc.dr.sc. Goran Hutinec i prof.dr.sc. Tvrtko Jakovina, obojica s Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, govorili su na teme: Deportacije iz NDH i hrvatskih zemalja u Auschwitz i Zašto je 20. stoljeće najvažnije? Dr. sc. Darko Fischer govorio je o dnevniku svoga oca Alfreda Fischera, koji je izdan kao knjiga pod naslovom: Još nekoliko dana, budimpeštanski dnevnik 1944., Vojko Kunaver, prof., koordinator za povijest u Zavodu Republike Slovenije za šolstvo govorio je na temu Poučevanje zgodovine Holokavsta v slovenskem šolskem prostoru / Nastava povijesti Holokausta u slovenskom školskom prostoru. Viša savjetnica za povijest Agencije za odgoj i obrazovanje Loranda Miletić, prof. izložila je temu Poučavanja i učenja o Holokaustu u Republici Hrvatskoj na    primjeru Jadranskog dijaloga. Zanimljivo predavanje, koje se odmaknulo od pristupa povjesničara, imala je profesorica filozofije i sociologije Helena Zečar Lajtman iz Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec: Holokaust - etičko i sociološko gledište. Dr. sc. Vladimir Huzjan, iz Zavoda za znanstveni rad HAZU u Varaždinu dao je Osvrt na istraživanje: Što varaždinski srednjoškolci znaju i misle o fašizmu i antifašizmu? U povodu 80. obljetnice progona Židova u Varaždinu (1941.-2021.). Profesorica povijesti u Srednjoj školi Čakovec Kristina Vinković i učenica Tena Vizinger govorile su o temi: Obrada dokumentarnog filma „May your memory be love - The story of Ovadia Baruch / Neka tvoje sjećanje bude ljubav - Priča Ovadija Barucha“ obrađenu na Povijesnoj radionici Škole.

Predstavljanje Budimpeštanskog dnevnika

Nakon Seminara, u večernjim satima je u čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ održano predstavljanje knjige o kojoj je govorio dr.sc. Darko Fischer. Riječ je o knjizi Još nekoliko dana, budimpeštanski dnevnik 1944. koja je nastala na bazi dnevnika njegova oca Alfreda Fischera, a na poticaj dr.sc. Siniše Bjedova koji je sadržaj dnevnika priredio za tisak. Razgovor s gostom vodila je Aleksandra Ličanin, a riječ je bilo o obiteljskom životu i sakrivanju Fischerovih u Budimpešti, nakon što su pobjegli iz svog doma u Osijeku, tijekom Drugog svjetskog rata. Autoru zapisa, odvjetniku Alfredu Ficheru, koji se u glavni mađarski grad sklonio pred fašističkim progonom Židova, skori kraj rata budi nadu u ‘novu Europu’, ali 8. siječnja 1945. na ulici su ga ubili mađarski fašisti, pripadnici tzv. Strelastih križeva.

Aleksandra Ličanin

Židovska
općina
Čakovec

Židovska općina Čakovec
Martina Pušteka 9
40000 Čakovec
Hrvatska
KONTAKT