U Čakovcu obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta

Objavljeno u:
27. siječnja 2023.

Dan kada je Crvena armija 27. siječnja 1945. godine oslobodila najveći nacistički koncentracijski logor Auschwitz u Poljskoj, Ujedinjeni narodi su proglasili Međunarodnim danom sjećanja na žrtve holokausta. U cijelom svijetu danas je dan za edukativne, mirovine, kulturne i političke aktivnosti kojima se odaje počast žrtvama Drugog svjetskog rata. U našem gradu Dan sjećanja je obilježen polaganjem vijenca kraj spomen-obilježja Ranjene Davidove zvijezde u Parku Rudolfa Kropeka i projekcijom dokumentarnog filma Neka tvoja uspomena bude ljubav - Priča Ovadija Barucha u Centru za kulturu.

Projekciji su se odazvali učenici završnih razreda čakovečkih osnovnih škola i srednjoškolci, a uvodno su im se obratili organizatori: Andrej Pal, predsjednik Židovske općine Čakovec, gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini i međimurski župan Matija Posavec. Nakon što su zajedno pogledali dokumentarac, školarci su sudjelovali i u rješavanju anketnog upitnika koji je pripremila profesorica etike čakovečke Gimnazije Josipa Slavenskog Helena Zečar Lajtman.

Dokumentarni film o zatočeniku Auschwitza koji je u logoru upoznao svoju buduću suprugu ustupio je Svjetski centar sjećanja na holokaust Yad Vashem, a Grad Čakovec je omogućio besplatno korištenje dvorane Centra za kulturu. 

Aleksandra Ličanin

Židovska
općina
Čakovec

Židovska općina Čakovec
Martina Pušteka 9
40000 Čakovec
Hrvatska
KONTAKT