Otvorena izložba i održan koncert Never Forget

Objavljeno u: ,
19. listopada 2022.

Uz veliki auditorij, u Izložbenom prostoru Centra za kulturu 18. listopada svečano je otvorena izložba Never Forget - Nikad ne zaboravimo,postavljena u okviru aktivnosti istoimenog međunarodnog projekta koji vodi Židovska općina Čakovec. Izložba predstavlja šest junakinja i junaka buduće knjige i dokumentarnog filma autorice Mirjam Despinić-Biškup, koja je u protekle četiri godine intervjuirala preživjele svjedoke obiteljske pogibelji tijekom holokausta: Alice Singer, Gertrudu Preis Hur, Artura Rosnera, Nikolu Mikija Grünwalda, Eriku Milhofer i Ota Konsteina. Autorica fotografija je Sara Murk, a fotografije i snimke Mikija Grünwalda napravio je Zoran Fras. Izložba je postavljena do 6. studenog o.g.

Nakon izložbe održan je koncert židovskih religijskih i etno skladbi u izvedbi tenora Nikole Davida, kantora Liberalne židovske kongregacije München i Maje Grujić s Akademije umjetnosti Novi Sad u klavirskoj pratnji. Nastupio je i mariborski sastav Kontra-Kvartet izvodeći klezmer glazbu u vlastitim obradama. Umjetnici su time dali svoj doprinos afirmaciji židovske glazbene baštine, što je također jedna od dosadašnjih aktivnosti Židovske općine Čakovec. 

Partneri u projektu Never Forget su Občina Lendava i Centar židovske kulturne baštine Sinagoga Maribor. Na izložbi i koncertu predstavljali su ih lendavski župan Ivan Koncut i pročelnica Odjela za društvene djelatnosti Tanja Šimonka, ravnatelj Sinagoge Boris Hajdinjak i Domen Kodrič. Grad Čakovec dosad je podržao sve aktivnosti ovog i drugih projekata Židovske općine Čakovec, a svoj su interes dolaskom u Centar za kulturu potvrdili gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividni i pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti David Vugrinec

„Projekt Never Forget je posvećen komemoriranju žrtava Holokausta, toleranciji, jačanju europske građanske kulture i demokracije, poštivanju ljudskih prava i razmišljanju o europskoj kulturnoj raznolikosti i zajedničkim vrijednostima. Drago nam je da u svim aktivnostima ravnopravno sudjeluju i naši partneri u Lendavi i Mariboru, a posebno nas raduje interes publike za sve što radimo“, rekao je za otvaranja izložbe predsjednik Židovske općine Čakovec Andrej Pal.

Puni naziv projekta je Never Forget - Remembering the Holocaust and building tolerance and solidarity in the EU / Nikad ne zaboravimo - Sjećanje na Holokaust i izgradnja tolerancije i solidarnosti u EU, a financira se iz programa Citizens, Equality, Rights and Values (CERV) Europske uunije.

Aleksandra Ličanin

Fotografije priredio Mario Golenko

Židovska
općina
Čakovec

Židovska općina Čakovec
Martina Pušteka 9
40000 Čakovec
Hrvatska
KONTAKT