ODRŽANA KOMEMORACIJA ZA ČAKOVEČKE ŽIDOVE STRADALE U HOLOKAUSTU

Objavljeno u:
28. svibnja 2023.

U nedjelju, 28. svibnja 2023., na čakovečkom židovskom groblju održana je komemoracija u spomen na čakovečke Židove stradale u Holokaustu. Sredinom svibnja 1944. godine odvijao se završni progon Židova koji su deportirani u koncentracijski logor Auschwitz, a uspomenu na njih čuva Židovska općina Čakovec koju vodi predsjednik Andrej Pal, dr. med.

- Komemoracijom čuvamo sjećanje na naše prethodnike i, još važnije, pazimo da se ništa slično više ne dogodi. Upravo ovih dana formalno zaključujemo međunarodni projekt "Never Forget" kojem je također cilj očuvanje sjećanja, edukacija, razvoj tolerancije i građanskoga duha koji jamči mir svima nama. Vrijednost projekta tim je veća što se u njega uključio veliki broj sudionika seminara, radionica i drugih aktivnosti. S takvom praksom želimo nastaviti, rekao je među ostalim dr. Pal.

Oko sedamsto Židova iz Čakovca deportirano je u Auschwitz kamo su stigli 21. svibnja 1944. Nakon rata, njih sedamdeset preživjelih se uglavnom raselilo, tako da je brojna, gospodarski propulzivna i inovativna židovska zajednica koja je imala veliki utjecaj i na kulturna događanja u ovome gradu - gotovo iščezla. Glavni rabin Luciano Moše Prelević je na komemoraciji upravo to istaknuo:

- U periodu prije i tijekom Drugog svjetskog rata u Čakovcu i Međimurju je živjela brojna židovska zajednica čiji su pripadnici otvarali tvornice, bili pravnici i liječnici, kreirali su društvena kretanja. Zamislite koliki bi dodatni razvojni impuls danas Židovi dali Čakovcu da je zajednica ostala brojnija nakon Holokausta, zaključio je rabin i izrekao molitvu.

Uz pripadnike židovske zajednice i članova obitelji žrtava iz Čakovca, Varaždina, Koprivnice, Zagreba i drugih gradova, komemoraciji su se također odazvali međimurski župan Matija Posavec i čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini. Komemorativni skup održava se posljednje nedjelje u svibnju - u kontinuitetu od 1948. godine.

Židovska
općina
Čakovec

Židovska općina Čakovec
Martina Pušteka 9
40000 Čakovec
Hrvatska
KONTAKT