Dan sjećanja, Jom HaShoah

Objavljeno u:
28. travnja 2022.

Danas je u Čakovcu obilježena Jom HaShoaha - Dan sjećanja na žrtve nacističkog režima. U Izraelu, Jom HaShoah je kolokvijalno poznat kao Dan Holokausta ili Dan sjećanja na Holokaust i nacionalni je komemorativni dan za 6 milijuna Židova ubijenih u koncentracijskim logorima tijekom Drugog svjetskog rata. 

Prva je komemoracija održana 1951., a obilježavanje toga dana izraelski parlament je ozakonio 1959. godine te je potom postao i svjetskim komemorativnim Danom sjećanja. U tom svjetlu, Židovska općina Čakovec svake godine obilježava Dan sjećanja na žrtve Holokausta polaganjem vijenca i paljenjem svijeća kod spomen-obilježja “Ranjena Davidova zvijezda” u Čakovcu, na mjestu nekadašnje židovske sinagoge. 

Ovaj je komemorativni događaj održan danas u organizaciji predsjednika ŽOČ Andreja Pala, dr.med., a odazvali su se čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini, međimurski župan Matija Posavec, pročelnici gradskih i županijskih upravnih tijela te pedesetak građana koji su odali počast nevinim žrtvama.

Židovsko je groblje dio kulturno-povijesne ostavštine Donje Dubrave u kojoj je židovska zajednica bila važnim dijelom gospodarskog i društvenog života.

Aleksandra Ličanin

Židovska
općina
Čakovec

Židovska općina Čakovec
Martina Pušteka 9
40000 Čakovec
Hrvatska
KONTAKT