19.4. POLAŽEMO 28 KAMENA SPOTICANJA

Objavljeno u: ,
15. travnja 2023.

Kamen spoticanja, spomenik žrtvama holokausta, poticaj je da u sjećanju ostanu čakovečki Židovi koji su u vihoru Drugog svjetskog rata odvedeni u koncentracijske logore. U srijedu, 19.4.2023., položit ćemo 28 Kamena spoticanja na šest adresa u srcu Čakovca i posvetiti ih ljudima čija imena nose.

Polaganje je, ovaj put, aktivnost međunarodnog projekta "Never Forget" koji provodi Židovska općina Čakovec. Program polaganja započinje u 14:00 sati na adresi Uska ulica 11, nastavlja se u Strossmayerovoj 1, Ulici Ivana Mažuranića 2, Kralja Tomislava 17 i 7 te na Trgu Republike bb.

Židovska općina Čakovec je 2021. godine položila 19 Kamena spoticanja u Čakovcu i 9 u Prelogu. Kamen spoticanja je mali betonski blok kojem je na jednu plohu učvršćena mjedena pločica s ugraviranim imenom, prezimenom i datumom rođenja osobe te datumom i mjestom njezina pogubljenja. Postavlja se ispred posljednje adrese stanovanja svake od žrtava, vraćajući ih tako njihovim domovima, u sjećanja i razgovore živućih. Stolpersteine, Kameni spoticanja, je projekt njemačkog umjetnika Guntera Demniga. Podsjetnik je to na sudbine stradalih osoba, u nacionalsocijalističkim progonima, kako poginulih tako i preživjelih žrtava u njemačkim koncentracionim logorima, zatvorima, centrima za eutanaziju, klinikama za sterilizaciju, kao i drugih protivnika nacionalsocijalizma i pripadnika pokreta otpora. Najveći dio ovih spomenika posvećen je Židovima, no postavljaju se i Romima, pripadnicima Sinti naroda, homoseksualcima, Jehovinim svjedocima, crncima, protestantima i katolicima koji su odbili mobilizaciju u njemačku vojsku, komunistima i vojnim dezerterima. Do danas je u devetnaest država Europe, uključujući i Hrvatsku, ugrađeno oko 50.000 kamena spoticanja.

Židovska
općina
Čakovec

Židovska općina Čakovec
Martina Pušteka 9
40000 Čakovec
Hrvatska
KONTAKT